A felületi ellenállás kalkulátor használata

1. Felülettípus kiválasztása

A felületi ellenállás olyan felületekre vonatkozik, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a levegővel és befolyásolják a külső térelhatároló szerkezet U-értékét. A felületi ellenállás függ a hőáram irányától, a felület hőmérsékletétől, a felület emissziós jellemzőitől és külső felületek esetén a szélsebességtől. Első lépésként ki kell választani, hogy belső (meleg) vagy külső (hideg) felületről van e szó, illetve meg kell adni a hőáram irányát.

Tipikusan falak esetén a hőáram iránya vízszintes, de ide tartoznak azok a hőáramok is, amelyek a vízszintes síkkal +/- 30º-os szöget zárnak be. De ide tartozhat például egy meredek hajlásszögű tető is, pl. manzárd, amennyiben a tető hajlászöge meghaladja a 60º-ot.

Tipikusan tetők, zárófödémek esetén a hőáram iránya felfelé irányul, de ide tartoznak azok a hőáramok is, amelyek a vízszintes síkkal +30º és +90º közötti szöget zárnak be. Tehát ebbe a kategóriába a 60º-os tetőhajlásszög alatti tetők értendők.

Tipikusan talajon fekvő padlók, pincefödémek esetén a hőáram iránya lefelé irányul, de ide tartoznak azok a hőáramok is, amelyek a vízszintes síkkal -30º és -90º közötti szöget zárnak be.

Külső felület esetén az is lényeges, hogy a külső felület közvetlenül a külső légtérrel, vagy egy jól átszellőztettet légréssel érintkezik e (pl. átszellőztetett homlokzatburkolat). Jól átszellőztetett a légrés, ha függőleges helyzetű légrések esetén, pl. falaknál, a szellőző nyílások felülete nagyobb mint 1500 mm2 vízszintes folyóméterenként, illetve vízszintes helyzetű légrések esetén, pl. tetőknél, nagyobb mint 1500 mm2 / m2 tetőfelület.

2. Felületi hőmérséklet

A felületi ellenállás függ a felület hőmérsékletétől. Alapesetben a külső hőmérséklet +10ºC-kal, a belső hőmérséklet +20ºC-kal van figyelembe véve.

3. Felületi emissziós tényező

A felületi ellenállás a felület emissziós tényezőjétől is függ. Ennek alapértéke általános építőanyagok esetén 90%. Különleges anyagok alkalmazásával, pl. aluminium fólia kasírozás (3-5%), alacsony emissziós bevonat (15-25%), az emissziós tényező csökkenthető, és ezáltal a felületi ellenállás növelhető, így a hőszigetelő képesség javul.

4. Szélsebesség

Külső felületek esetén a felületi ellenállás a szélsebesség értékétől is függ. A szélsebesség szabvány szerinti alapértéke 4 m/s. Ha csökken a szélsebesség, akkor a felületi ellenállás megnő, és a hőszigetelő képesség javul.